Tørhed i skeden: Sådan hjælper du din krop

tørhed i skeden

Sex kan være noget af det bedste i verden, især når sengepartneren er den helt rigtige. Men det er ikke altid underlivet følger med, når du går på eventyr i lagnerne – og over halvdelen af os oplever tørhed i underlivet efter overgangsalderen. Hvordan hjælper du dine tørre slimhinder? Læs med i vores guide til, hvordan du kan få et godt forhold til din underetage – helt uden smerter.

Smertefuld sex

På film virker det til at være en selvfølge, at kvinder er våde som en vandrutschebaner, når turen går til soveværelset. Det er vi altså ikke nødvendigvis i virkeligheden. Nogen gange kræver det lidt ekstra at blive tændt og her er det rigtig vigtigt at få talt sammen om dét, der tænder dig. Der er så mange nye oplevelser, der venter på dig – så hvorfor ikke prøve?

Hvis I har lyst til sex, men slimhinderne er for tørre, kan du påføre en smule Vivag gel som glidecreme. Det er godt for den naturlige balance i trekantområdet og hjælper med at smøre skeden. Du kan også bruge det efter sex, hvis du har let ved hudirritationer.

Stress

Er du tit tør i underlivet? Det behøver ikke skyldes manglende lyst – ofte er det stress.

Find ud af, hvad der afstresser dig – blød yoga, behagelig musik, en tiltrængt fodmassage (mmm..), en god film eller en frisk drink? Når du slapper af mentalt, hjælper du kroppen med at blive rolig og afstresset. Du kan altid bruge en Vivag gel som fugtgivende creme, hvis du får brug for det. God afslapning hjælper din krop på rigtig mange måder, så husk at være god ved dig.

Hygiejne & motion

Bliver du tør efter en tur i fitnesscenteret, skal skyldneren findes i din blodcirkulation. Kort efter du har trænet, pumper blodet ud i arm- ben og mavemusklerne og kan for nogen give en tør fornemmelse i de nedre regioner. Frygt ikke – det passerer som regel efter et par timer.

Overdreven vask kan skade dit naturlige miljø og især direkte vandstråler eller vaskesvampe kan udtørre skeden og gøre underlivet mere ømt, end det plejer. Vask dig max 1-2 gange om dagen med en mild intimsæbe som Vivag, der holder balancen i orden.

Medicin

Tager du medicin? I så fald kan der for nogle præparater være større risiko for at opleve udtørrede slimhinder i skeden. Især antihistaminer mod allergi og medicin mod brystkræft, depression og højt blodtryk kan sænke fugtigheden i de nedre regioner. Du kan hjælpe din vagina på vej med lidt Vivag gel.

Menstruation

Men tørheden kan også skyldes hormonelle forandringer i din krop. Når hormonniveauet falder, så daler østrogenet i din krop og det udtørrer skeden. Det kan være særligt smertefuldt, når du skal indsætte en tampon under din menstruation og kroppen føles som en indvendig kaktus.

Du kan putte en smule gel på spidsen af tamponhylsteret, inden du sætter den op eller bruge bind i stedet. Parkér du bare trusseindlæggene resten af måneden – de kan nemlig også skabe tørhed i underlivet.

Graviditet og amning

Din krop udskiller et hav af væsker for at hjælpe dig med fødsel og amning. Alligevel er tørre slimhinder noget mange nybagte mødre oplever. Når du ammer, producerer kroppen nemlig mindre østrogen og det kan gøre dine slimhinder i vaginaen tyndere og mere tørre end normalt. Det ændrer sig heldigvis bagefter. Fortsætter det alligevel efter amningen, kan det være en hormonel ubalance, som du skal vende med din læge.

Menopause

Når du har gået 12 måneder uden menstruation, er du kommet i overgangsalderen. Det sker som regel, når du er omkring 51 år – i den alder får 50% af os dét, der kaldes atrofisk vaginitis. Det lyder farligt, men det er egentlig bare en naturlig udtynding af skedevæggene på grund af nedsat østrogen. Din krop fortæller dig, at nu har du udført de forplantningsopgaver, der var brug for, så nu kan den fokusere på andre ting.

En god måde at støtte de begyndende menopause-signaler på er ved at starte med et hormonfrit alternativ, der holder balancen på plads. Vivag tilbyder en lang række produkter, der kan gøre hverdagen lettere for dit underliv, når det gennemgår menopause. Brug for eksempel Vivag gel eller Vivag barrierecreme som en god makker i tasken – så er du altid forberedt, hvis ømheden banker på.

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM