Kend din duft – 4 typiske lugte fra underlivet

typiske lugte fra underlivet

Det kan kræve sin kvinde at holde gartneriet under navlen i charmerende stand. Der skal trimmes ukrudt og plejes flora og fauna-duft inden besøg – og nogle gange er du altså bare i tvivl, om det stadig dufter helt friskt. For lad os lige være ærlige her: alle har en duft og ingen kan forvente en fuldstændig lugtfri intimzone, der dufter af jordbær.

Både mænd og kvinder har en særlig duft i underlivet, der kan blive mindre liflig fra tid til anden. Kløen i underlivet, ildelugtende udflåd eller en sviende fornemmelse, når du er på toilettet, er alle typiske tegn på en meget almindelig bakteriel ubalance, der rammer over en tredjedel af os.

Ja – du er nemlig ikke den eneste! Langt de fleste tænker, at dårlig lugt i underlivet er lig med en candida infektion (dét, der også kaldes skedesvamp), men det er langt fra tilfældet hver gang. Hvordan kan du lettest behandle symptomerne og hvornår skal du bestille en tid hos lægen? Læs med!

 

Fiskelugt

Selvom flere ofte har travlt med at forklare, hvor bornholmsk kvinders underliv kan være, kan det faktisk også et symptom på, at der er mere galt under overfladen end bare duften.

Det kan for eksempel være bakteriel vaginose eller trichomonas.

Bakteriel vaginose er en bakteriel ubalance i skeden. Det er ikke en kønssygdom, men den opstår lettere når du har sex med en ny partner. Her er bakteriefloraen skurken, og resultatet er tit et generende hvidt eller gråt udflåd, der lugter.

Trichomonas er en ret sjælden gæst i danske senge, men det er den seksuelle ikke-virale infektion, der overføres allermest på verdensplan. Den kommer ofte med en kløe og et ildelugtende tyndt udflåd i grålig til gulgrøn farve – og ondt i maven.

 

Metallisk lugt

Har du lige haft menstruation eller sex? Det er en helt almindelig duft efter månedens røde uge eller sex. Begge ting er med til at ændre pH-værdien af dit underliv til noget mere basisk, som så udskiller en stærkere duft.

Men – det burde være kortvarigt. Hvis lugten bliver ved efter et stykke tid, hvor du hverken har haft menstruation eller samleje, så er det en god idé at bestille en tid hos lægen.

 

Gæret lugt

Du har måske opdaget, at dit udflåd er lidt hvidere og tykkere end normalt – og har været ved at gå ud af dit gode skind over den irriterende kløe og svie. Nogle gange vil udflåden have en svag brødagtig lugt, der virker muggen.

Der er en god sandsynlighed for, at det er en gærinfektion – skedesvamp. Det kan normalt klares med stikpiller eller creme fra apoteket, der smøres på skeden – eller med en tablet (pillerne, ikke mediet).

 

Skarp/stærk lugt

Synes du, at der er en skarp lugt syd for hoften – en lugt, som er tungere end din normale duft?

Det kan være fordi, din krop sveder. For tætsiddende tøj eller syntetiske trusser gør det sværere for huden at ånde – og det giver en stærkere lugt end ellers.

Prøv at vaske dig med en mild intimsæbe og at skifte de tætsiddende jeans ud med noget mere løstsiddende en gang imellem.

 

Hjælp til god balance

Uanset hvilken duft du har eller hvilke symptomer du møder, så er det vigtigt, at du holder en god og sund balance i din krop.

Husk – du må aldrig være bange for at bestille en tid hos din læge, hvis du er i tvivl om symptomerne i dit underliv. De har set alt – og du er helt normal!

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM